Thursday, November 30, 2006

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ-ΕΝΕΡΓΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ένας χώρος από τη στιγμή που χαρακτηρίζεται αρχαιολογικός, αποκτά αυτομάτως κάποιες ιδιότητες. Περιφράσσεται, περιφρουρείται και λειτουργεί ως αντικείμενο θεάματος.
Όταν ένας αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο κέντρο μιας πόλης παρ’ όλες τις ιδιότητες που έχει δεν παύει να επηρεάζει την πόλη και να επηρεάζεται απ’ αυτή. Έτσι μετά τη δημιουργία του συνεχίζει ν’ αλλάζει καθημερινά, όπως και η πόλη.
Τα αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο αυτό, εκτός απ’ αυτά που ανήκουν στο μακρινό παρελθόν (για τα οποία κιόλας δημιουργήθηκε ),δηλώνουν το πέρασμα του χρόνου αλλά και την αντιμετώπιση που δέχεται από τους ανθρώπους. Ακόμα και η παρουσία της βλάστησης και γενικότερα της φύσης δείχνει έντονα το πέρασμα του χρόνου πάνω στον ανασκαμμένο χώρο.
Με τη συλλογή στοιχείων που ανήκουν στο άμεσο παρελθόν μέχρι και σήμερα , μπορούμε να έχουμε μία εικόνα των χώρων αυτών ως ενεργά κομμάτια της πόλης. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα αρχείο που θα περιέχει ένα δείγμα αντικειμένων για τον κάθε αρχαιολογικό χώρο και τελικά η έκθεση τους.



http://archcityfile.blogspot.com

1 Comments:

Blogger panos kouros said...

Προσήλωση στον συγκεκριμένο [και διαφορετικό] χαρακτήρα των αρχαιολογικών αυτών τόπων θα οδηγήσει σε αποσαφήνιση των στόχων σας και σε διαδικασίες επιλογής, ταξινόμησης και έκθεσης που θα δηλώνουν κάποια πρόθεση από μέρους σας [όπως είπαμε]. Κοιτάξτε το Thames Dig του Mark Dion στις "αναφορές διαλέξεων".

9:49 PM  

Post a Comment

<< Home